Lopper, orm samt skovflåter hos hunde

Hunde angribes fra tid til anden af både lopper, orm samt skovflåter; hvilket kan behandles. En korrekt behandlingsplan er afgørende for et godt resultat.

 

Hundelopper

Hunde kan blive angrebet af loppe hele året rundt. Hundelopper ligner kattelopper og kan også godt findes på katte. Hundelopper er dog ikke så udbredt og de kan medføre bændelorm (Dipylidium Caninum).

Det er den tid på året…. 

En mild vinter og dejlig varm sommer gør hundelopperne glade! De findes hele året rundt, men er dog mest aktive om sommeren og efteråret. Derfor er det i disse måneder, du skal kigge godt efter, om din hund har fået lopper. Bedst er det at give den nødvendige forebyggende behandling. Tal gerne med en af vores uddannede veterinærsygeplejersker om dette.

Symptomer på hundelopper

Det er heldigvis ikke så svært at genkende hundelopper. Hunde, der får et loppebid, klør sig meget og ret kraftigt. Du kan ofte genkende et loppebid, da det typisk efterlader små røde mærker på dyrets hud. Ofte vil kløen efterlade en lille bar plet i pelsen eller ganske små blødende sår. Lopperne suger blod og ofte ses deres efterladenskaber som indtørret størknet blod i pelsen.

Hvad kan du gøre mod lopper?

Genkender du én eller flere af ovenstående symptomer, kan du prøve at gennemkæmme pelsen for at se, om du kan indsamle loppernes efterladenskaber og/eller de levende lopper. Derefter igangsættes en behand imod lopperne med et velegnet loppemiddel. Det er vigtigt, at støvsuge omgivelserne meget grundigt. Dette da loppernes æg, pupper og larver med sikkerhed ligger gemt overalt i hjemmet.

Der er flere måder at bekæmpe hundelopper på:

  • Dråber på nakkeregionens hud
  • Tyggetabletter
  • Loppehalsbånd

På Vejle dyrehospital rådgiver vi dig om korrekt brug af midlerne. Er du i tvivl, kan du kontakte vores dygtige Veterinærsygeplejersker og/eller dyrlæger.

Orm hos hunde

Orm hos hunde afstedkommer ofte utrivelighed samt mave-tarmproblemer og skal behandles. Der findes mange forskellige ormearter, der kan smitte din hund. De oftest forekomne er:

  • bændelorm
  • rundorm (f.eks. spolorm, hageorm og piskeorm)
  • hjerte-lungeorm

Langt de fleste hunde vil på et eller andet tidspunkt få orm, og derfor skal du vide hvordan du kan genkende symptomerne. Det kan dog være svært at genkende et ormeangreb, men for de fleste arter gælder det, at din hund viser tegn på:

  • diarre
  • mangel på energi til leg samt nedstemthed
  • vægttab
  • Synlige tegn på voksne orm i afføringen eller i opkast.

Har du mistanke om, hvorvidt din hund har fået orm, kan du booke en tid til undersøgelse. Ved hjælp af en afføringsprøve, kan vi i vores laboratorie afgøre, om din hund er angrebet af orm. Det er ikke de voksne orm vi leder efter under mikroskopet, men derimod ormeæggene som heldigvis ser forskellige ud. Dermed kan vi stille den korrekte diagnose og efterfølgende igangsætte den rigtige ormebehandling.

Hvis vi mistænker et angreb af hjerte-lungeorm skal du opsamle lidt af hundens afføring fra tre på hinanden følgende dage. Vores veterinærsygeplejersker vil derefter lave en såkaldt Bearmann undersøgelse som vil vise hvorvidt hunden har lidelsen og dermed et bestemt behandlingsbehov.

Skovflåter

Skovflåter ( Ixodes ricinus ) kan overføre mange varianter af sygdomme. Mennesker rammes ofte af lidelsen borreliose. Denne lidelse ses ikke så ofte hos hunde. Derimod rammes hunde af lidelsen anaplasmose, hvilket blandt andet kan afstedkommer nedstemthed, blodmangel, vægttab samt feber. Når diagnosen er stillet kan lidelsen heldigvis behandles i langt de fleste tilfælde.

Receptpligtige midler imod lopper, orm samt skovflåter

Hvis dit dyr af forebyggende eller behandlende grunde får behov for receptpligtige midler imod  lopper , orm og/eller skovflåter, så skal hunden have sin egen journal. En sådan journal etableres typisk i forbindelse med en vaccinationskonsultation eller anden kontakt med Vejle Dyrehospital.  Ellers foretages en: lovgivningskonsultation til markant reduceret. Dette gøres, da en dyrlæge ifølge dansk lovgivning ikke må udlevere receptpligtig medicin uden at have et kendskab til dyret og dets aktuelle helbredsstatus.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.