Sterilisation af Hunde

På Vejle Dyrehospital foretages ofte sterilisation på hunde. Fordele og ulemper vurderes i hvert enkelte tilfælde i samråd med dyrlægen.

Sterilisation af en tæve foretages blandt andet for at sikre at tæven ikke bliver uønsket drægtig. Når tæven steriliseres kommer den ikke mere i løbetid og den får ikke løbetidsblødninger. Hanhunde vil efter en sterilisation ikke finde kønslig interesse i tæven og parringsforsøg vil fremadrettet normalt ikke forekomme. Desuden kan sygdomme i æggestokkene og sygdomme i livmoderen som f.eks. livmoderbetændelse, cyster eller cancer, være andre årsager til at der foretages en sterilisation.

Hvornår kan tæver steriliseres?

Tæver kan steriliseres fra de er ca. 20 uger gamle, men de fleste steriliseres når de er mellem første og anden løbetid. En tæves løbetid forekommer typisk to gange om året og er normalt af tre ugers varighed.

I løbetidsperioden kan tævehunden ikke deltage i hundetræning ; bruges på jagt ; gå frit omkring i hjemmet / haven og vil normalt være udelukket fra pasning i hundepensioner.

Enkelte hunde som bliver steriliseret tidligt kan udvikle tendens til urin inkontinens, hvilket dog kan behandles. En tidlig sterilisation, hvilket vil sige før den første løbetid, vil statistisk minimere sandsynligheden for brystcancer senere i hundens liv. Hos nogle racer endda betydeligt.

P-sprøjter til hunde

I ”gamle dage” anvendte man P-sprøjter (medroxyprogesteron) til de ½-årlige udsættelser af løbetiden. Da et ikke ubetydeligt antal af de behandlede dyr udviklede cancer i mælkekirtlerne (brystkræft) og/eller livmoderbetændelse så fraråder man idag at anvende P-sprøjter.

Vejle Dyrehospital har i flere år frarådet brugen af p-sprøjter til hunde. Kontakt gerne Vejle dyrehospital  med henblik på en gratis snak om, hvorvidt sterilisation er den rigtige løsning I jeres tilfælde.

Selve sterilisationen af hunden

 

På operationsdagen

På operationsdagen skal hunden helst faste fra midnat, men bør hele tiden have adgang til frisk vand. Hvalpe under 6 måneder må gerne have adgang til foder indtil ejeren står op om morgenen. I forbindelse med indlæggelsen, der foregår mellem kl. 08.00 og kl. 09.00 , foretager en af dyrlægerne en almindelig sundhedsundersøgelse. Samtidig aftales det med en af veterinærsygeplejerskerne, hvornår hunden kan hentes igen. Hvis man ønsker det, så ringer vi gerne umiddelbart efter den veloverstået operation.

Inden operationen

Inden operationen gives hunden en lille beroligende og en smertestillende injektion. Derefter ilægges der et venflon (en plastkanyle) i et af blodkarene på et af forbenene. Dyrlægen indgiver et sovemiddel via dette venflon direkte i blodet. Hunden falder derefter i søvn efter blot få sekunder. Derefter intuberes (= en lille plastsonde placeres i luftrøret) hunden og bedøvelsen fortsætter under anvendelse af et meget sikkert bedøvelsesmiddel : isoflouran eller sevoflouran. Der tildeles ilt og hunden monitoreres (overvågning/måling af ilt- og hjerteballance) under hele bedøvelsesforløbet.

(Klargøringen af patienten foregår som beskrevet under sterilisation af katte, se gerne beskrivelsen for dette).

Den opererende dyrlæge iklædes dernæst sterilt operationstøj efter helt bestemte hygiejnemæssige regler.

Selve operationen

Når æggestokken er fjernet så lukkes åbningen til bughulen med suturering af 3 vævslag. Først bughinden/muskulaturen, derefter i underhuden og til sidst i selve huden. Huden syes indefra (intracutant syning) således at der ikke er løstsiddende tråde i huden som kan generer hunden efter operationen. Nogle gange placeres desuden en ganske lille forstærknings tråd som ligeledes selv forsvinder efter ca. 14 dage. Der udarbejdes inden operationen afsluttes en smerteplan for det aktuelle dyr, hvilket oftest indebærer at hunden skal have smertestillende behandling i nogle dage efter operationen.

Ofte gives der umiddelbart efter operationen laser terapi , hvilket er medvirkende til en hurtigere såropheling.

Efter operationen

Opvågningen foregår i rolige og varme omgivelser og dyret overvåges altid af en af vores veterinærsygeplejersker. Det er vigtigt, at hunden ikke er påvirket af bedøvelsen når den sendes hjem. Dette er baggrunden for at hunden oftest først hjemsendes om eftermiddagen. Den steriliserede hund skal holdes i ro de første dage efter operationen. Hunden må ikke løbe frit i skoven eller på stranden, men må gerne gå stille rundt i en lukket have og/eller luftes i snor. Ejeren instrueres ved hjemsendelsen grundigt af en af dyrlægerne og vores veterinærsygeplejersker svarer meget gerne på eventuelle spørgsmål samt rådgiver om relevant fodring m.v. Der udleveres en sundhedsattest samt en skriftlig vejledning om eventuelle efterbehandlinger.

Da det anvendte suturmateriale er selvopløseligt, skal dyret normalt ikke til kontrol. Hvis noget bekymrer ejeren må man komme til gratis kontrol på Vejle Dyrehospital  i op til 10 dage efter operationen, men inden for dyrehospitalets normale åbningstider.

Sterilisation af hund: priser

Prisen på sterilisation af din hund er afhængig af hundens vægt. Hos Vejle Dyrehospital deler vi hundene op i 3 kategorier: dem under 20 kg, hunde mellem 20-40 kg og hunde over 40 kg. – prisoversigten kan findes her.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.