Neutralisering af kanin

I naturen er kaniners parringscyklus styret af klima og mængden af tilgængeligt foder. Typisk varer den fra februar til juli måned. I fangenskab er tamkaniner ikke styret af denne naturlige parringssæson. Derfor har de konstant høje hormonniveauer, hvilket betyder at de kan blive seksuelt frustrerede. Dette er stressende for kaninerne og kan give uønsket adfærd i form af aggression og territorial adfærd.

 

Fordele ved kastration og sterilisation af kaniner:

  • Stressniveau nedsættes
  • Mindre territorial adfærd
  • Mindre aggressive kaniner
  • Urinmarkering mindskes
  • Nemmere sammenføring med andre kaniner
  • Neutraliserede kaniner er ofte bedre kælekaniner
  • Nedsætter risikoen for visse sygdomme (ex. visse typer cancer, livmoderbetændelse osv.)
  • Uønsket drægtighed forhindres

 

Kastration af hankaniner

Hankaniner kan kastreres så snart testiklerne er faldet ned i pungen. Dette sker typisk når de er ca. 3-4 måneder gamle. Dog kan det ved nogle af de meget små racer være en fordel at lade dem blive lidt ældre og dermed større, da dette kan være en fordel i forhold til narkosen. En kanin bliver ikke for gammel til kastration.

Selve indgrebet foretages ved at pungen og området omkring klippes og desinficeres grundigt. Der laves et lille snit i pungen ved hver testikel og herigennem bortopereres testiklerne. Snittet i pungen lukkes med enten vævslim eller der sættes nogle få sting. Oftest bruges der suturmateriale der forsvinder af sig selv. Således behøver kaninen ikke at blive transporteret til dyrlægen igen for at få fjernet sting.

Det er nødvendigt med en god smertebehandling i 3 til 5 dage efter kastration, men det er derimod ikke nødvendigt at give antibiotika. Kaniner skal helst ikke have krave eller lignende på efter kastration idet denne forhindrer dem i at spise deres caecotrofer (morgen afføring), som jo er meget vigtige for deres fordøjelse. Det er vores erfaring, at kaniner meget sjældent bider eller krasser i deres operationssår efter en kastration.

 

Sterilisation af hunkaniner

Man anbefaler, at hunkaniner steriliseres når de er 4-6 måneder. Dog kan det ved nogle af de meget små racer være en fordel at lade dem blive lidt ældre og dermed større, da dette kan være en fordel i forhold til narkosen.

Før sterilisationen klippes hårene på maven og huden desinficeres grundigt. Selve operationen foretages igennem et snit i bugvæggen fra navlen og ca. 3-4 cm ned imod bækkenet. Hos unge kaniner er det oftest kun æggestokkene der fjernes. Hos ældre kaniner (typisk over 2 år) fjernes både æggestokke og livmoder pga. risiko for celleforandringer i livmoderen. Efter sterilisationen lukkes bugvæggen med tråde der forsvinder af sig selv. Huden lukkes med indvendige syninger, så der ikke er nogen tråde der stikker ud af huden – dette mindsker risikoen for at kaninen bider i operationssåret efter operationen. Ligeledes fjerner det behovet for genbesøg for at få fjernet sting.

Da sterilisation er et relativt stort abdominalt indgreb er det nødvendigt med en længerevarende smertebehandling – ofte 7 dage. Der gives ikke rutinemæssigt antibiotika til kaninerne efter sterilisation.

Hvis kaninen efter sterilisationen udviser interesse for operationssåret giver vi den en bodystocking på – de fleste kaniner accepterer dette uden problemer. Vi bruger helst ikke krave da dette kan forhindre kaninen i at spise sine caecotrofer.

 

Narkose/bedøvelse af kaniner

Kaniner skal i modsætning til de fleste andre arter ikke fastes inden narkose. Årsagen hertil er, at de ikke kan kaste op i forbindelse med narkose. Derfor er fodring ikke en risikofaktor. Ligeledes kan kaniner hurtigt gå ”sukkerkolde”, hvis de ikke spiser og deres mave-tarm system kan gå i stå.  Derfor skal kaninen have adgang til foder helt indtil I kommer til dyrlægen. Ligeledes kan I med fordel medbringe en smule af kaninens eget foder med, som vi kan tildele når operations- og narkoseforløb er overstået.

Narkosen forløber på Vejle Dyrehospital ved at kaninen placeres i et iltbur, hvor der tildeles ilt og der er varme i underlaget. Dette tilsikrer, at kaninen ikke bliver underafkølet i forbindelse med bedøvelsen, samt at iltmætningen i blodet er så høj som muligt inden narkosen indledes.

Kaninen bedøves herefter med en injektion i en muskel som indeholder sederende og smertestillende medicin. Herefter anlægges der en intravenøs adgang – typisk i en vene i øret. Herigennem kan kaninen tildeles væske samt supplerende narkose eller smertestillende medicin direkte i blodet. Der anlægges en såkaldt larynxmaske i halsen, hvori vi kan tildele ilt og narkosegas under operationen og hermed regulere narkosen meget præcist. Under hele operationen overvåges kaninen med hensyn til puls, vejrtrækningsfrekvens, temperatur, iltmætning og blodtryk.

Efter operationen lægges kaninen tilbage i iltburet til opvågning. Først når kaninen er helt vågen, sættes den tilbage til et af vores normale indlæggelsesbure – her tildeles den foder og vand. Generelt oplever vi, at kaninerne selv spiser i løbet af en til to timer efter opvågningen. Hvis kaninen er lidt længe om selv at spise foretager vi assisteret fodring – ofte med Critical Care. Ligeledes kan man tildele lidt supplerende medicin der sætter gang i mave- tarmsystemet. Når kaninen er helt vågen og den selv har spist er den klar til hjemsendelse.

 

Efter hjemsendelsen

Når kaninen er kommet hjem, skal ejer holde øje med operationssåret og at kaninen indtager føde og vand. Ligeledes skal kaninen smertebehandles, typisk i 3 til 7 dage, afhængigt af hvilket indgreb der er foretaget. Kaniner forbrænder smertestillende meget hurtigt i forhold til f.eks. hunde og katte, og skal derfor have meget høje doser. En kanin på et kg skal have lige så meget smertestillende som en hund på 5 kg – og den skal have det dobbelt så ofte. Så i alt 10 gange så meget i døgnet! – Hvis kaninen er en udekanin, anbefaler vi at den holdes indendøre i de første par døgn efter narkose/operation. Dette, så man ikke risikerer underafkøling af dyret, hvilket naturligvis er mest relevant i kolde perioder af året.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn.