Sterilisation af katte.

Prisen på en sterilisationen kan findes under menuen “priser kat “. Hvis der derudover ønskes en håndlavet øremærkning tilbyder vi for tiden at foretage selve øretatoveringen helt gratis. Dette typisk i forbindelse med den anden basis-vaccination.

På operationsdagen skal katten helst komme fastende, men må gerne have haft adgang til frisk vand hele tiden. Katte under 6 måneder bør dog have adgang til foder indtil ejeren står op om morgenen.

Ved indlæggelsen, der foregår imellem kl. 08.00 og kl. 09.00, foretager en af dyrlægerne en regelret forundersøgelse. Samtidig aftales det med en af veterinærsygeplejerskerne, hvornår katten kan afhentes igen.Hvis klienten gerne vil have det, så ringer vi gerne umiddelbart efter operationen er vel overstået.

Inden operationen gives katten en lille beroligende samt en smertestillende injektion. Derefter ilægges et venflon (en plastkanyle) i et lille blodkar i kattens ene forben. Det er igennem dette venflon der indgives et sovemiddel som får katten til at sove efter blot 3 sekunder. Katten tildeles ilt og overvåges under hele forløbet.

Selve operationen starter med at den bedøvede kat placeres på ryggen på en varmepude med kontrolleret temperaturregulering. Dernæst foretager veterinærsygeplejerskerne en hårklipning og rengøring samt desinfektion af operationsfeltet. Katten overføres derefter fra forbereddelseslokalet til selve operationslokalet. Den opererende dyrlæge iklædes sterilt operationstøj. Dyrlægen laver et cirka fire centimeter langt snit (fra navlen mod bækkenet) igennem huden, underhuden samt bugmuskulaturen. Her igennem findes begge æggestokke og livmoderen. Der placeres en sutur (en tråd) på de tilførende blodkar og livmoderhalsen inden disse overklippes/ fjernes. Derefter lukkes (syes) åbningen til bughulen i de tre før nævnte vævslag. Først i muskulaturen, derefter i underhuden og til sidst i huden. Huden syes indefra (intracutan suturering) således at der ikke er løstsiddende hudtråde som kan genere katten efter operationen. Der udarbejdes inden operationen afsluttes en smerteplan for den konkrete kat, hvilket oftest indebærer at katten skal have smertestillende behandling i to til tre dage efter operationen.
Umiddelbart efter operationen supplerer vi nogle gange med laser-terapi. Dette medfører en hurtigere opheling af operationssåret.

Opvågningen foregår i rolige og varme omgivelser og overvåges af en af vore veterinærsygeplejersker. Det er af sikkerhedsmæssige grunde vigtigt, at katten ikke er væsentlig påvirket af bedøvelsen når den hjemsendes. Derfor sendes kattene oftest først hjem om eftermiddagen.

Katte opereret med den her beskrevet operationsmetode behøver sjældent at blive påført en halskrave, men ejeren skal holde øje med at katten ikke slikker til såret. En kattetunge er meget ru og overdreven soignering kan afstedkomme slikeksem på/ved operationssåret. I vor receptionsbutik sælger vore veterinærsygeplejersker nogle smarte body stokings som kan beskytte sårstedet. Dem kan vi generelt anbefale.

Den steriliserede kat skal holdes inden i mindst 4 til 5 døgn efter hjemkomsten, men gerne længere. Ejeren instrueres ved hjemsendelsen grundigt af en af dyrlægerne og vore veterinærsygeplejersker svarer meget gerne på eventuelle spørgsmål samt rådgiver om relevant fodring mv. Der udleveres en sundhedsattest samt en skriftlig vejledning omkring efterbehandling. Da der er anvendt selvopløseligt suturmateriale skal katten normalt ikke til kontrol, men hvis noget bekymrer ejeren skal katten til kontrol på Vejle Dyrehospital & Dyreklinik. Dette er gratis i op til 10 dage efter operationen, men inden for dyrehospitalets normale åbningstider. –

P-piller (medroxyprosteron) har igennem mange år været brugt som prævention til katte. P-piller til katte afstedkommer imidlertid hyppigt bivirkninger som f.eks cancer i mælkekirtlerne. I andre tilfælde kan det ske at katten kaste pillen op med manglende virkning til følge. Vejle Dyrehospital & Dyreklinik fraråder af flere grunde brug af p-piller, og råder alle katteejere til, hvis katte ikke skal.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.

Aller hverdage : 8.00 – 17.00 :  7582 1600